Eurovýlet: Barcelona

By ANNA - 16.7.18

Jak už jsem psala na Instagramu, po maturitě jsme se (za odměnu) vydaly na sedmnáctidenní putování po západní Evropě, konkrétně po Barceloně, Portu, Edinburghu a Londýně. A byla by škoda si těch 1400 fotek nechat jen pro sebe :D


Od začátku plánování jsme věděly, že chceme do Porta a do Edinburghu, Barcelonu a Londýn jsme do itineráře přidaly vlastně spíš z praktických důvodů, protože letenky vycházely skoro stejně, jako kdybychom to vzaly přímo. Původně jsme chtěly zkusit najít ubytování přes Couchsurfing, ale nakonec z toho nic nebylo, takže jsme se musely uchýlit k bookingu, ale musím říct, že všechno bydlení vyšlo na jedničku.

Jak už jsem psala, do Barcelony jsme jely tak jako "navíc", tudíž jsem přípravě nevěnovala moc času s tím, že se tam na ty dva dny určitě zabavíme. Ubytování jsme měly ve čtvrti L'Hospitalet de Llobregat, a to konkrétně jedenáctilůžák v Hola Hostal Collblanc. Nikdy předtím jsme v hostelu nespaly a bylo to příjemné překvapení. Byl to tam přátelsky malé, dostaly jsme večeři zadarmo a na pokoji nás nakonec spalo asi šest, takže to taky nebylo tak hrozné. Navíc všechno krásně čisté a super týpek na recepci :)

První den jsme se vydaly na Ramblu a tržnici Mercado de la Boqueria. Rambla jako taková moc zajímavá není, zato tržnice byla super. Mají tam úplně všechno - sladké i slané pečivo, maso a masné výrobky, hromady ovoce, džusy, ryby, koření, malé tapas podniky, nanuky, makronky, oříšky, čokoládu a ještě jsem určitě spoustu věcí zapomněla. Ještě několikrát jsme se tam potom vrátily, vždycky jsme si něco koupily a šly si to sníst na nějaké hezké místo, třeba do nedaleké zahrady. U Rambly jsme taky objevily náměstí, kde zrovna dobrovolníci malovali obrazy na téma "všichni jsou si rovni". Později jsme zjistily, že Gaudí pro tohle náměstí navrhl lampy.









Z Rambly jsme chtěly pokračovat do přístavu a na náplavku, ale jelikož pralo slunce, přehodnotily jsme plány a vyjely jsme metrolanovkou k Montjuïcu, který je obklopený zahradami a je tam (alespoň částečně) stín. Z přístavu nahoru jezdí taky taková ta horská lanovka, která se ale úplně neslučovala s naším lowcost budgetem, takže jsme si zbytek odťapaly pěšky :D Po schodech jsme nakonec vystoupaly až na úplný vrchol k hradu, kde jsme obětovaly 3 eura a šly se podívat dovnitř, kde vlastně ani nic moc není, ale dá se jít na střechu, odkud je, stejně jako z celého kopce, nádherný výhled na město a moře. A taky jsou všude pítka, kde si člověk může natočit vodu. A papoušci!






Dolů jsme to vzaly přes národní muzeum, kde jsou krásné vodopády a taky krasný pohled na promenádu k náměstí Plaça d'Espanya. Pod vodopády je obrovská fontána, kde skoro každý večer probíhá světelno-hudební show, kterou jsme ale bohužel ani jednou nestihly.







Další den jsme věnovaly Gaudího domům. Jelikož se nám po nabytém prvním dnu nechtělo moc chodit, jezdily jsme převážně metrem. Nutno říct, že jsme si moc nepomohly, protože přestupy mezi některými linkami jsou nehorázně dlouhé, takže jsme toho stejně nachodily spoustu. Začaly jsme u Casa Batlló, kde byly mraky lidí a ani jsme se nešly podívat přímo k budově, protože jsme usoudily, že přes ulici je to stejně vidět líp.





U Casa Milà tolik lidí nebylo, ale zase mě dům po vizuální stránce tolik nezaujal.


Nejhezčí (alespoň podle mě) Gaudího stavbou je ale určitě méně známá Casa Vicens, která se nachází v takové klidnější části Barcelony a nebyl tam vůbec nikdo. Je to Gaudího první velký projekt a tak trochu se vymyká z jeho stylu. Navíc v domečku naproti prodával plešatý pán horchatu a výbornou zmrzlinu, kterou jsme si potom snědly na nedalekém náměstíčku, kde jsem taky pořídila svoji nejoblíbenější fotku z celého výletu (ta poslední ;)).





Taky jsme se vydaly do neplacené části Parku Güell, kde zrovna probíhaly různé opravy a rekonstrukce, ale stejně se tam našla krásná místečka, odkud byl krásný výhled buď na placenou část, nebo na Barcelonu a moře. A taky tam byla spousta fotogenických zákoutí. Čím blíž jsme se dostávaly k placené části, tím víc jsme potkávaly lidí, až jich tam bylo docela hodně, což se nám moc nelíbilo. Když jsme odcházely, vzaly jsme to kolem hlavního vstupu a omrkly jsme takové to známé schodiště - opět zadarmo a jen přes ulici.





Zlatým hřebem celého pobytu v Barceloně byla návštěva Sagrady. Organizace vstupu je docela dobře zvládnutá, takže se lidé nikde nemačkají a můžou si to uvnitř parádně užít. Na jedné straně jsou vitráže modro-zelené a na druhé červeno-žluté a celé je to hrozně krásné.






Po Sagradě jsme ještě zvládly gotickou čtvrť, která by si bývala zasloužila víc pozornosti, ale už nám na ni prostě nějak nezbyl čas. Každopádně se nám tam moc líbilo, i když už jsme byly docela unavené. Taky jsme trefily golden hour, což všem fotkám přidalo na atmosféře.




No, a ráno už jsme letěly do Porta, ale o tom příště. Barcelona byla super, ale rozhodně jsme nestihly všechno, což nám dává příležitost se tam v blízké době vrátit :)

 Užívejte prázdnin!

ANNA

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů

With love, ANNA. Používá technologii služby Blogger.