Guadeloupe

By ANNA - 15.3.20


Jak jste si mohli z Instagramu všimnout, letošní dovolenou jsme s rodiči trávili na ostrově Guadeloupe, který je společně s Dominikou, Trinidadem nebo Barbadosem součástí Malých Antil. A jelikož jsme teď všichni zavření doma, nastal ten správný čas zanechat o tomhle tripu nesmrtelnou stopu na internetu. A protože by to byl kilometrový článek, udělám to dnes zase trošku jinak ;)


Proč právě Guadeloupe?


Guadeloupe patří mezi francouzská teritoria a technicky je tedy součástí EU - nepotřebujete sem víza, zvací dopis ani nic podobného, telefonování i data máte za stejnou cenu jako u nás, a tak dále. Je to vlastně skoro stejné, jako byste jeli do Francie. Guadeloupe má také deštný les, což jen tak nějaký ostrov nemá, ve kterém navíc skoro nic nežije, což by se mohlo zdát jako nevýhoda, na druhou stranu se vás tu nic nebude snažit zabít. A ani s komáry to tu není špatné. A co se týče turistů, pokud vyrazíte mimo sezónu (což je právě v době naší nejvyšší sezóny), pravděpodobně na některých plážích nenarazíte ani na nohu. Dále stojí za zmínku poměrně dobré podmínky pro surfaře, tuny ovoce, podmořský život, ale o tom později.










Počasí


V době našeho pobytu, tedy na přelomu června a července,  bylo konstantně kolem 31°C. Během roku se počasí prý moc nemění, jen po prázdninách nastává období hurikánů, kdy víc fouká a prší. Jih je o poznání vlhčí než sever, počasí je tu ovlivňováno sopkou La Grande Soufrière, takže přeháňky jsou tu na denním pořádku. Trvají třeba jen několik desítek vteřin, ale jsou dost intenzivní. Taky počítejte s obrovskou vlhkostí vzduchu, a to právě zejména v oblasti kolem sopky a logicky i v pralese. Na La Soufrière samotné je vlhkost úplně extrémní a taky tam hodně fouká. Fakt hodně.






Ubytování


My jsme během pobytu vystřídali dvě destinace, pokaždé jsme ale bydleli přes Airbnb. První část   pobytu jsme strávili v tomto apartmánu blízko města Trois-Rivières, druhou pak v domečku blízko Deshaies. Oba můžu vřele doporučit.




Jídlo a pití


Restaurační stravování vychází dost draho. My jsme jedli hlavně ovoce a zeleninu z trhu, ryby a bagety. Banány seženete za €2.50/kg (na vaření  i za euro), maracuju €3.50/kg, okurky €0.30/kg, ananas €1/kg, mango kolem €2/kg, rajčata tak za €2.30/kg. Mimo to zde mají spoustu věcí na způsob batátů, tykví nebo tuřínu. Ryba se všude prodává za €10/kg nehledě na druh, nejčastěji však doráda,  tuňák nebo mečoun. Na větších trzích seženete i korálové ryby, perutýny nebo langusty. Ze streetfoodu určitě stojí za zmínku bokit, což je jakýsi langoš (někdy spíš sandwich)  plněný  zeleninou a rybou, šunkou, sýrem nebo kuřetem, a kokosový sorbet, který se prodává na plážích a podél silnic za €2 a je to největší pecka! U silnice taky obvykle seženete čerstvou kokosovou vodu, 1,5 l za €4. Po večerech se taky s oblibou popíjí ti punch, což je bílý rum s cukrem a limetkou nebo  mučenkou.







Výlety a zajímavá  místa


Jelikož je Guadeloupe celkem malý, pravděpodobně ho za dovolenou objedete úplně celý. Spoustu hezkých míst objevíte prostě jen tak, že pojedete a najednou uvidíte kolem silnice hromadu aut a nějakou pidi směrovku pravděpodobně navigující k jezírku nebo vodopádu. Na jihu stojí za návštěvu již zmiňovaná sopka La Grande Soufrière, ke které se dostanete po poměrně úzké a strmé pěšince, která navíc místy dost klouže, jelikož vlhkost vzduchu překračuje i 97%. Navíc budete míjet i relativně dost turistů. Rozhodně se to ale dá zvládnout a třeba z vrcholku i něco uvidíte (ne jako my). Dole na vás potom čeká na potůčku postavený bazén, kterých je po celém ostrově mraky, a vždycky se v nich můžete svlažit. Další skvělý výlet je k vodopádům Les Chutes du Carbet. Jsou celkem tři, ale jeden je už několik let nepřístupný kvůli sesuvu půdy během hurikánu. Na internetu se určitě dočtete, jak dojít od třetího až k prvnímu a nezaplatit ani korunu, ale pokud vám na tom nesejde a nechcete se ztratit někde v pralese, pak můžete jako my zaparkovat u druhého vodopádu, zaplatit vstup do parku a dojít si hezky po cestičce až k druhému vodopádu (teda ne úplně "k němu", ale na vyhlídku k němu), a potom autem přejet ke třetímu vodopádu (po cestě se ještě můžete stavit vykoupat v krásném jezírku Bassin Paradis, ale počítejte, že tam bude nejspíš spousta lidí), kam se vstup neplatí, a pokud vám nevadí trošku se zašpinit (k čemuž po té bahnité cestě stejně nejspíš dojde), můžete slanit až úplně k vodě. Za návštěvu rozhodně taky stojí jezírko Saut de la Lézarde, což je dle mého jedno z vůbec nejslavnějších míst na Guadeloupu, ale i tady platí, že cesta k němu je po hurikánu zničená a oficiálně zavřená (ne, že by se tam nedalo jít). 


















Z těch více kulturních zážitků jsme absolvovali prohlídku muzea banánů Maison de la Banane (s výkladem pouze ve francouzštině), kde jsme mohli nahlédnout i do plantáže a dostali jsme ochutnat ananasový banán. Také jsme navštívili Parc Archéologique des Roches Gravées (s výkladem opět jen ve francouzštině, ale průvodce anglicky uměl), kde jde především o obrázky vyryté do skal, ale mě spíš nadchla "botanická zahrada", ve které skály jsou. Teče tam potůček, je tam spoustu nám neznámých stromků, keřů... Moc hezká byla taky místní ZOO, kde je spoustu lanových mostků a taky zvířata, která v Čechách jen tak neuvidíte.
















Pokud máte čas na celodenní výlet, určitě se jeďte podívat na žraloky do ostrovní rezervace Petite Terre. Cestu si ale musíte domluvit předem s jedním z průvodců, protože sami do rezervace nesmíte. Potom se v přístavu Saint-François sejdete s ostatními "účastníky zájezdu", nalodíte se a za cca 45 minut už jste u žraloků. Velký překvápko bylo, že z lodi vystupujete přímo do vody, takže se vyplatí jet v plavkách, protože jinak budete mokří až po prsa. Na ostrově nesmíte spoustu věcí a nic moc tam není. Jedinou aktivitou, kterou tam můžete provozovat (kromě potápění), je procházka k majáku, ve kterém je pár informačních a vzdělávacích tabulí. V rezervaci jinak žije spoustu leguánů, při potápění ve vymezeném prostoru můžete mimo citronových žraločků potkat spoustu ryb (i fakt obrovských) i želvy. My jsme měli "štěstí" i na dva jiné žraloky, které bych už znova asi vidět nepotřebovala :D V ceně výletu máte i oběd a rum. Druhým vyzkoušeným celodenním výletem je návštěva Les Saintes, kam se dostanete normálním trajektem. Pokud máte rádi vlny, tak budete z cesty nadšení. Jinak asi vůbec ne. Na Saintes můžete navštívit třeba pevnost Fort Napoléon s muzeem, přístav nebo některou z pláží. Auta tam jsou velmi regulována a turistům k přepravě slouží skútry, kola a golfová vozítka. My jsme chodili pěšky, a pokud nechcete obejít celý ostrov, tak to bohatě stačí.












 
Taky jsme se byli podívat na severnějším ostrově, který je obecně víc turistický. Největším lákadlem jsou asi dlouhatánské bílé pláže, které ale třeba mě moc nenadchly, protože voda je tam mělká a celé dno pokrývá mrtvý korál, který je hodně ostrý. Oproti tomu třeba výběžek Anse des châteaux je minimálně na fotku moc hezký. A taky jsme si tam dali úplně výborné jídlo (ten bokit, co jste viděli výše :D)




Tak nakonec je to i tak kilometrový článek, každopádně doufám, že vám třeba někomu bude přínosem, a taky jsem ráda, že můžu mít všechny tyhle fotky někde schované. Guadeloupe jsem si představovala úplně jinak, možná trochu víc "karibsky", ale takhle zpětně si říkám, že to tam bylo fakt krásný a hned bych jela znovu :)

Mějte se fajn a neprskejte na ostatní!

ANNA

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů

With love, ANNA. Používá technologii služby Blogger.