Malta #2

By ANNA - 15.9.17

Malta je tak malá, že ji za tři týdny stihnete projet úplně celou. No, možná i za dva, když se budete činit. Já jsem objevovala především střední a severní část ostrova, protože na jih mě to nějak netáhlo. Přišlo mi, že tam nic zajímavého není. Každopádně ve větších městech si můžete zaplatit výlet turistickým "coachem", a to buď na sever, nebo na jih, takže tam přecejen asi něco bude :)


Já jsem ale nic takového neabsolvovala a šla jsem si hezky po svých. Teda, ne úplně. První výlet byl totiž pořádaný školou a vedl do Valletty. Jelikož jsme ho měli v rámci pobytu hrazený, tak jsme se ho účastnili, protože proč ne, že? Dokonce jsme měli i vlastního průvodce, který za moc nestál, ale něco málo jsme se dozvěděli. Později jsme se do Valletty vypravili ještě jednou, tentokrát už na vlastní pěst, ale ani z téhle návštěvy jsem nenabyla dojmu, že by to bylo nějaké úžasné město. Mimochodem, píšu v množném čísle, protože jsem samozřejmě většinu času trávila s kamarády :)

Valletta je víceméně jedna hlavní ulice a obří přístav. A potom taky spoustu domů. které tvoří dlouhou zástavbu a není na nich nic moc zajímavého. V současné době se skoro celé město rekonstruuje, protože příští rok bude Evropským hlavním městem kultury. A co se týče té jejich veleslavné katedrály, tak ta mě neskutečně zklamala. Za to přemrštěné vstupné to vážně nestojí.






Co se dalších měst týče, navštívili jsme i bývalé hlavní město Mdina. Oproti Vallettě je Mdina opravdu maličká a klidná. Je tam spoustu uzounkých uliček a tudíž i stín, který se v tom odporném červencovém vedru opravdu hodí. Celé město je opevněné a z "hradeb" je krásný výhled skoro na celý ostrov. Jediné, co mě trochu mrzelo, bylo čistě turistické zaměření všeho - samé obchody se suvenýry, zmrzlina, pizzerie... Nic, co by korespondovalo s historií nebo alespoň atmosférou tohoto místa. Okolo Mdiny se rozkládá město Rabat, což je vlastně její suburbium, ale tam se nám nechtělo a raději jsme dali přednost klimatizovanému autobusu a jeli poměrně brzy zase domů.










Dalším z lákadel Malty je St. Peter's Pool, což je taková zátočka vymletá ve skále. Většina lidí tam chodí proto, aby si právě z té skály skočila do vody. Pokud vám jde o koupání, vůbec bych tam nechodila a to hned z několika důvodů. Od autobusu je to ještě pěkný kus cesty pěšky, kdy se protahujete mezi auty, která stojí dlouhou kolonu na parkoviště (takže autem to radši vůbec nezkoušejte) a pokud se zdárně dostanete až k vodě, čeká vás další kolona, tentokrát na schůdky do vody, které tam jsou jen jedny. Taky jsem zapomněla zmínit, že tam není vůbec žádný stín a občerstvení až na kopci, kam se vám v tom horku rozhodně chtít nebude.



Dále má Malta spoustu chrámů, věží, megalitických chrámů a tak podobně, ale to mě buď nezajímalo nebo to nebyla úplně vhodná destinace pro cestování MHD. A málem bych zapomněla na Paceville!
Místo, kam se večer sjíždí celá Malta a pro mnohé centrum veškeré zábavy. Pokud se vám takové věci vyloženě nepříčí, určitě tam musíte zajít. Už jenom proto, abyste mohli říkat, že jste tam byli. Možná někdo ocení informaci, že alkohol je tam opravdu levný a každý večer je spoustu příležitostí, jak dostat panáka zadarmo. Bohužel žádné publikovatelné fotky nemám, ale asi si to dokážete představit - mraky lidí, hlasitá hudba, vodní dýmky... Takhle to asi nezní moc lákavě, ale ta atmosféra je nezapomenutelná.

Myslela jsem si, že sem zahrnu ještě výlet na Comino, ale jak to tak vidím, spíš si ho nechám do dalšího článku o Gozu a Sicílii, aby tady toho nebyl kilometr ;) Doufám, že ho brzy dopíšu, protože mě čekají ještě další dva letní reporty a za chvíli jsou Vánoce :D 
Zatím!

ANNA

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů

With love, ANNA. Používá technologii služby Blogger.