Eurovýlet: Edinburgh

By ANNA - 13.9.18

Ze všech těch měst, která jsme navštívily, je Edinburgh asi jediným, kde bych si dokázala představit žít. To mi samozřejmě došlo až se značným odstupem, protože když na celý tenhle výlet vzpomínám, Edinburgh (na rozdíl třeba od rozdivočelé Barcelony) je zahalen hávem něčeho příjemného a útulného (asi to dává smysl, když je přibližně čtvrtinový :D)


Ubytování jsme opět měly skvělé, tentokrát na studentských kolejích, kde byla možnost pozdního check-inu bez příplatku, což se nám skvěle hodilo, protože jsme přistávaly někdy kolem jedenácté a ještě dlouho jsme hledaly zastávku autobusu, protože to značení bylo dost nepřehledné, a když jsme ten autobus nakonec našly, tak jsme ho musely nechat ujet, protože nám nedošlo, že bankovkami řidiči nezaplatíme a musely jsme si jít někam rozměnit - naštěstí mají na letišti automaty, které bankovky berou, takže jsme vytěžily ještě chipsy :D. Přesné sumy mincí na autobus byly potom náš stěžejní problém i později. Ale zpět k ubytování, u nás by se takové koleji říkalo buňková, což znamená, že vždy několik pokojů mělo společnou kuchyňku, kde byl i gaučík a televize. Pokojík byl naprosto dostačující a vlastní koupelna byla super bonus. Do centra jsme to měly pěšky tak 15-20 minut, takže jsme většinu času chodily pěšky.

V Edinburghu jsme byly šest nocí, tudíž jsme nic nijak nehrotily a udělaly si to takové volné. Program sestavovala hlavně Šárka, protože mně je většinou celkem jedno kam půjdem, co všechno navštívíme a kudy se vrátíme, protože vždycky se cestou najde něco nečekaně zajímavého, hezkého nebo prostě něco, kam zrovna náhle hrozně potřebujete jít. Abych to ale vzala alespoň trošku popořadě, hned ve středu jsme se vydaly na Calton Hill, kde jsme si udělaly obří picnic, protože jsme po tom nočním cestování měly hrozný hlad. A navíc picnic s výhledem na celé město prostě chcete. Překvapivě tam ani nebylo moc lidí. Potom jsem nutně potřebovala fotku mezi sloupy toho velkého památníku, ale vůbec jsem tam nemohla vylézt a všichni na mě koukali, ale nakonec jsem to zvládla :D

Na Calton Hillu je ještě několik dalších památníků jako Dugald Stewart Monument, který najdete na každé druhé pohlednici, protože je od něj krásný výhled, nebo Nelson Monument, což je víceméně rozhledna, kam se ovšem platí vstupné, tudíž jsme tam nebyly. Když jsme se dostatečně pokoukaly, sešly jsme zase dolů a daly se do objevování centra. Nejprve jsme strávily dost času na The Royal Mile, kde mají mimo super Starbucksu třeba i St. Gile's Cathedral, kde to bylo moc hezké a platilo se (myslím) dobrovolné vstupné + poplatek za focení, který jsme si zaplatily jen jeden, takže fotila jen Šárka, a potom jsme se vydaly směrem k hradu, kde musím zmínit i superčisté, prázdné a neplacené veřejné záchodky, které jsme potkaly cestou. Hrad jako takový je asi hezčí zpovzdálí, což nám ostatně později potvrdili i naši skotští spolubydlící v Londýně. Hádáte správně, že prohlídku za nějaké nesmyslné peníze jsme si nechaly ujít a ušetřený obnos investovaly do raději do kávy :D 








Další dny jsme různě přeorganizovávaly kvůli počasí. Jeden den totiž bylo krásně, svítilo sluníčko a i v sukni bylo člověku vedro, ale jindy jsme ráno vycházely se dvěma svetry a stejně jsme klepaly kosu. Ve čtvrtek jsme si koupily celodenní jízdenku na autobus a vydaly se do Cramondu na pláž. Voda byla překvapivě možná teplejší než v Portu, ale my jsme koupání ani moc neplánovaly. Chodily jsme po pláži, sbíraly mušle a kamínky... Taky jsme se chtěly jít podívat na Cramond Island, kam vede cesta, která je při přílivu pod vodou, tudíž jsou dány bezpečné časy, kdy je vhodné se tam vydat. My jsme už dopředu věděly, že tam budeme přesně v tu špatnou dobu, ale stejně jsem tak trochu doufala, že to klapne. Neklaplo. Z pláže jsme takovou turistickou stezkou došly zase zpět k hlavnější ulici, odkud jezdily autobusy. Cestou jsme si koupily zmrzlinu a potkaly krásný vodopád s jakousi zříceninou.



Dalším bodem na programu byl Lauriston Castle, který stojí v takové rozlehlé zahradě, odkud je krásný výhled právě na Cramond Island. Zahrada je rozdělená na několik částí podle toho, co tam zrovna roste. My jsme si ji celou prošly, potkaly několik veverek, poseděly na vyhlídce, udělaly fotky a jely zase domů (pravděpodobně udělat si večeři a pustit si Riverdale :D).


Pátek jsme měly dost kulturní. Po tom, co jsme prolétly všechny obchody na Princes Street, jsme navštívily nejprve Skotskou národní galerii, před kterou nějaký Leprikón foukal bubliny pro děti, a potom (na Šárčin popud) Armchair Books, což je antikvariát/second-hand knihkupectví, který je až po strop vyskládaný knihami. Na mě ovšem největší dojem udělal pán za kasou, který byl hezký, vtipný a měl skvělý hudební vkus (doteď mě mrzí, že jsem se nešla zeptat, co to poslouchá). Cestou domů jsme to vzaly přes Victoria Street, která inspirovala (jako spoustu jiných věcí v Edinburghu) J.K.Rowling při psaní Harryho Pottera.











Sobotu si upřímně moc nepamatuji. Ráno jsme každopádně absolvovaly The Potter Trail, což je vlastně komentovaná prohlídka města ve stylu Harryho Pottera. Naše průvodkyně, Becky, byla super, a i když jsem tak 30% informací neslyšela, bylo to fajn. Na oběd jsme zašly na The Food & Flea Market, což je místo se street food stánky a blešákem, kde uprostřed seděl týpek a hrál na kytaru a bylo to fakt dost dobrý. Potom jsme ještě před zavíračkou stihly Národní muzeum, které mě překvapilo tím, jak je uvnitř pěkné. Jak interiér, tak expozice. Pro děti ideální. A taky se dá vylézt na střechu. A mají tam ovci Dolly!




Poslední plnohodnotný den, tedy neděli, jsme celou věnovaly výstupu na Arthur's Seat, což bylo fakt super. Koupily jsme si nějaké věci k jídlu a na jednom z kopečků si cestou dolů udělaly picnic. Samozřejmě s Riverdalem :D Všude tam bylo dost lidí, ještě navíc se zrovna běžel nějaký závod, ale na našem místečku se za celou dobu nikdo neobjevil.






No a v pondělí, po dalším Starbucksu, jsme letěly zase dál, do Londýna, do naší poslední destinace. A o tom vám napíšu zase příště :)
Mějte se krááásně a jeďte do světa!

ANNA

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů

With love, ANNA. Používá technologii služby Blogger.