Srdce Francie

By ANNA - 19.7.16

Teď se opravdu vracím daleko, ale jinak mi to prostě nevyšlo :) Na přelomu května a června jsme se se školou vydali do Francie, konkrétně do oblasti Dijonu a Lyonu. Hned na začátek říkám, že Garry byl skutečně se mnou, ale jelikož tyto zájezdy bývají trochu hektické, vůbec nebyl čas s ním pořídit nějakou fotku. Každopádně, parádně jsme si to užili a navštívili jsme spoustu míst, o kterých jsem neměla ani potuchy, že existují. První den jsme skoro celý strávili v Dijonu. Až na to odporné deštivé počasí to byla krásná procházka po centru, ktrá zahrnovala i návštěvu místí tržnice, která je vskutku fotogenická :D





Odpoledne jsme se přesunuli do městečka Beaune, kde mají krásný hospic se vzorovanou střechou. Uvnitř se nachází instalace, která má návštěvníkům přiblížit, jak to tam kdysi fungovalo.




Ve městě jsme potom narazili na neskutečně pózující kolo u fontány, které lákalo na výstavu. Možná bych odolala, ale můj doprovod - Šárka - ne.



Druhý den jsme vyrazili na okružní jízdu po památkách v oblasti Clermont-Ferrand. První zastávkou byl kostel Saint-Nectaire, který mě uvnitř nikterak nenadchl, ale zvenčí se na fotkách tváří moc pěkně. Kdyby nepršelo (opět, a ne naposled), určitě by se mi líbil víc. Nicméně déšť dodal šmrnc nejedné fotce, třeba těm s praporky :D




Dál nás čekal hrad Murol. Tam se mi líbilo moc. Měli jsme skvělou průvodkyni, počasí se na chvíli taky zlepšilo a hrad byl ( alespoň pro mě) moc zajímavý. Dozvěděli jsme se spoustu věcí o jeho obranném systému i o tom, jak ho lidé rozkrádali.





Poslední fotkou, kterou z tohoto dne mám, je románská bazilika Notre-Dame d'Orcival. Ta se mi líbila snad nejvíc ze všech těch kostelů, co jsme navštívili. Kromě baziliky jsme ještě navštívili lázeňské město Le Mont-Dore, které mi ničím zajímavé nepřišlo - všude bylo zavřeno a pršelo, jezero, které ani nestojí za zmínku a sopku Puy de Dome, která by bývala asi moc pěkná, kdyby nepršelo a nebyla taková mlha, že jsme byli rádi, že vidíme pár metrů před sebe.


Další den - čtvrtek, chcete-li - jsme se vypravili do Lyonu. A hádejte co, pršelo. Hlavním bodem výletu byla bazilika Notre-Dame de Fourviere, která mě nenadchla ani zevnitř, ani zvenčí. Jediné, co mě upoutalo, byla jakási židovská krypta, která se nachází pod samotnou katedrálou. Mnohem hezčí byla katedrála svatého Jana Křtitele, která se nachází v historické části města (poslední dvě fotky).






Večer jsme se přesunuli do města Annecy, které bylo jednoznačně nejlepším a nejhezčím bodem zájezdu. Mají tu krásné jezero, spoustu roztomilých uliček a atmosféra v centru je úplně jiná, taková rodinná. V Annecy se mi líbilo snad úplně všechno a mám odtud taky asi nejhezčí fotky.





Poslední den jsme strávili v Chamonix, konkrétně u ledovce. K ledovci se dostanete červenou mašinkou z města a následně lanovkou. Pokud se ale chcete dostat až úplně k němu, připravte se na spoustu schodů. Do ledovce je vytesaná jeskyně, kam jsme se také podívali. Nejprve mě docela zděsilo, že je umělá. Byla jsem v několika ledových jeskyních a všechny byly přirodní. Tak mě ani nenapadlo, že by to u téhle mohlo být jinak. Nakonec to ale bylo docela fajn. Jeskyně byla pěkně nasvícená a doplněna o několik ledových soch. Po Chamonix nás už čekala jen švýcarská čokoládovna, ze které fotky nemám, protože jsme spěchali :( Domů jsme se vrátili nad ránem.







Uf, gratuluju, jestli jste se dostali až sem. Můžu vás uklidnit, to je konec. Vím, že je toho poněkud hodně, ale nechtěla jsem tenhle článek vynechat a zároveň nějak extra zabíhat do detailů. Přecejen, už je to starší záležitost. No jo, na dva články málo, na jeden moc. 
Příště se můžete těšit na mnohem aktuálnější článek z dovolené, na který se fakt těším :)
Mějte se fajn!

ANNA

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů

With love, ANNA. Používá technologii služby Blogger.